هرچند که قرصهای ضد بارداری کاملا شناخته شده هستند و همه ما بارها و بارها در موقعیتهای مختلف اسم آن را شنیدهایم، اما هنوز سوالات بی جواب زیادی درباره قرصهای ضد بارداری باقی ماندهاند مانند اینکه مصرف قرصهای ضد بارداری چه عوارضی دارد؟ چه زمانی باید مصرف آنها را قطع کنید؟ و الی آخر. تا انتها همراه باشید تا پاسخی برای سوالات متداول درباره قرصهای ضد بارداری پیدا کنید.
پرتکرارترین سوالات درباره قرص های ضد بارداری
قرصهای ضدبارداری، داروی هورمونی هستند. رایجترین این قرصها، قرصهای ترکیبی نام دارند که حاوی هر دو هورمون استروژن و پروژسترون هستند. با این حال، انواع مختلفی از آنها وجود دارد. این دو هورمون مانع از آزاد شدن تخمک از تخمدانها در طول چرخه قاعدگی میشوند. این فرآیند به نام تخمکگذاری شناخته میشود. برای انجام این کار، سطح هورمونهای طبیعی با هورمونهای موجود در قرص ترکیب میشود.
پروژسترون مسئول ضخیم کردن ترشحات مخاطی دهانه رحم است. بنابراین، ورود اسپرم به رحم دشوارتر میشود. اگرچه هرروز استفاده از قرصهای ضدبارداری متداولتر میشود، اما هنوز سوالات زیادی در مورد آنها وجود دارد. به همین دلیل، در ادامه برخی از سوالات متداول درباره قرصهای ضد بارداری را باهم میخوانیم.
قرص های ضد بارداری چه عوارضی دارند؟
قرصهای ضدبارداری بسیار ایمن هستند و عوارض جانبی زیادی ندارند. با این حال، مانند تمام داروها، ممکن است برخی اثرات ناخواسته داشته باشند. برای مثال، برخی از رایجترین عوارض این قرصها عبارتند از:
- تغییر چرخه قاعدگی (پریود نشدن یا تشدید خونریزی)
- تشدید سردردهای میگرنی بهخاطر اثر استروژنها
- حالت تهوع
- حساسیت سینهها
- افزایش وزن
احتمال لخته خون و حملات قلبی، افزایش فشار خون و مشکلات قلبی از دیگر عوارض مصرف این قرصها هستند. البته باید درنظر بگیرید که این موارد جزو عوارض نادر قرصهای ضد بارداری هستند و معمولا در تمام افراد مشاهده نمیشوند.
در چه سنی باید مصرف قرص را متوقف کنم؟
زنان بالای ۳۵ سال غیرسیگاری و دارای رژیم غذایی متعادل، میتوانند بدون نگرانی به مصرف این قرصها ادامه دهند. با این حال، زنانی که سیگار میکشند و سبک زندگی سالمی ندارند، باید حدود ۳۰ سالگی مصرف قرصها را متوقف کنند. در واقع، این عادات میتوانند عوارض جانبی ایجاد نموده و همچنین وضعیت را بدتر کنند.
در صورت قصد باردار شدن، چه کاری باید بکنم؟
متوسط زمان مورد نیاز تخمک گذاری خانمها بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری، حدود دو هفته است. بنابراین، بمحض قطع مصرف قرصهای ضد بارداری و تخمک گذاری دوباره، میتوانید برای بارداری اقدام کنید. اگر در همان اولیه چرخه بعد قطع مصرف قرص، بارداری اتفاق افتاد، طبیعتا دیگر پریود نمیشوید.
قرص های ضد بارداری چطور از باردار شدن جلوگیری می کنند؟
این قرصها مانع از فرایند باروری میشوند یعنی مانع از رسیدن اسپرمهای مردانه به تخمک و بارور کردن تخمکها میشوند. بدین منظور، جلوی رها شدن تخمک از تخمدان به رحم را میگیرند. بهاین ترتیب، اسپرم نمیتواند تخمکی برای بارور شدن پیدا کند و بارداری اتفاق نمیافتد.
آیا میتوانم با قرص ضد بارداری، از بیماریهای مقاربتی جلوگیری کنم؟
قرصهای ضد بارداری نمیتوانند از بیماریهای مقاربتی محافظت کنند. این قرص فقط در جلوگیری از بارداری موثر بوده و هیچ چیز دیگری را پیشگیری نمیکند. برای پیشگیری از بیماریهای مقاربتی باید از کاندوم استفاده کنید. مصرف همزمان قرص ضد بارداری با کاندوم، احتمال بارداری را پایین میآورد.
آیا خوردن قرص ضد بارداری در دوران حاملگی فایده دارد؟
بهتر است بعد از باردار شدن مصرف قرصهای ضد بارداری متوقف شود. البته بیشتر زنان ممکن است بدون اطلاع از بارداری همچنان قرص مصرف کنند تا زمانی که پریود نشده و آزمایش بارداری بدهند. هرچند شواهد زیادی درباره خطرناک بودن هورمونهای این قرصها برای جنین در اختیار نیست، اما بهمحض اینکه متوجه شدید باردار هستید، باید مصرف قرص ضد بارداری را متوقف کنید.
بهترین روش جلوگیری از بارداری کدام است؟
کاندوم اولین و مطمئنترین روش جلوگیری از بارداری است و بعد از آن قرص ضد بارداری و آییودی، و قرصهای اورژانسی هستند.
از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده است؟
پریود شدن تنها راه فهمیدن اثرگذاری قرص اورژانسی است. اگر قرص اورژانسی در ۲۴ ساعت اول بعد رابطه مصرف شود، تا ۹۹ درصد احتمال موفقیت وجود دارد.
کلام آخر
اگر هرگونه سوال یا تردیدی درباره مصرف قرصهای ضد بارداری دارید، توصیه میکنیم حتما با داروساز، پزشک متخصص یا متخصص زنان مشورت کنید. بهخاطر داشته باشید که بهترین راه پیشگیری از بارداری، استفاده از کاندوم حین رابطه جنسی است، چرا که قرصهای ضد بارداری نمیتوانند از بیماریهای مقاربتی جلوگیری کنند.