نخوابیدن نوزاد در شب میتواند برای والدین چالشبرانگیر و آزاردهنده باشد، زیرا آنها نیز باید پا به پای کودک خود بیدار بمانند و تلاش کنند تا نوزادشان به خواب رود. از جمله مهمترین دلایلی که نوزاد شما در شب نمیخوابد شامل گرسنگی، بیماری و عدم درک زمان روز است. در ادامه ۵ دلیل رایج نخوابیدن نوزاد در شب را بررسی میکنیم و به راهکارهایی که این وضعیت را بهبود میبخشند، خواهیم پرداخت.
۱. کودک شما نمیداند که شب است یا روز
برخی از نوزادان به دلیل اینکه متوجه گذر زمان و روز و شب نیستند، الگوی خواب معکوس را برای استراحت انتخاب میکنند. این بدان معناست که کودک شما در طول روز خوب میخوابد اما شبها بیدار و یرحال است. این شرایط برای شما خسته کننده خواهد بود، اما موقتی است.
مطلب پیشنهادی: راهنمای آماده کردن کیف بیمارستانی مادر و نوزاد
در اینجا چند راهکار وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا به کودک خود کمک کنید یاد بگیرد که روز برای بازی و شب برای استراحت است:
- آنها را در طول هر دوره بیداری در طول روز کمی بیشتر بیدار نگه دارید
- در طول روز کودک خود را بیرون و زیر نور خورشید قرار دهید
- در صورت امکان از فعالیتهای خواب آور در طول روز خودداری کنید
- در شب، چراغها را اطراف تخت کودک کم کرده یا خاموش کنید
- نوزاد خود را در شب قنداق کنید
۲. کودک شما گرسنه است
نوزادان در یک وعده غذایی، غذای زیادی نمیخورند. اگر کودک شما شیر مادر مصرف میکند، به سرعت آن را هضم خواهد کرد. این بدان معنی است که آنها میتوانند در طول شب احساس گرسنگی کرده و بیدار شوند. گرسنگی یکی از دلایل رایج بیدار شدن نوزادان در طول شب است. نوزادان برای رشد، نیاز به غذا خوردن دارند بنابراین تلاش برای تغییر این نیاز یا آموزش رفتار متفاوت به نوزاد، سالم نیست.
- حتی اگر میدانید که به تازگی به کودکتان شیر دادهاید، قبل از خواب کمی شیر مادر یا شیر خشک را به او بدهید تا ببینید آیا دلیل بیداری او گرسنگی است یا خیر.
- تشنگی یکی دیگر از دلایل بیدار شدن نوزادان است. نوشیدن شیر مادر یا شیر خشک هنگام بیداری آنها، ممکن است عطش کودک را از بین ببرد و کودک دوباره به خواب رود.
۳. کودک شما احساس خوبی ندارد
تقریباً خیلی از اوقات مشکل یا دردی در بدن نوزاد شما اتفاق میافتد و بسیاری از آنها ناراحت کننده هستند.
کودک شما ممکن است:
- سرماخوردگی یا بیماری دیگری داشته باشد
- دچار نفخ شده باشد
- یبوست باشد
هر یک از این موارد ممکن است باعث شود کودک در طول شب اغلب از خواب بیدار شود. اگر مشکوک هستید که درد یا بیماری میتواند دلیل نخوابیدن نوزاد در شب باشد، با پزشک اطفال خود مشورت کنید. اگر فکر میکنید مشکل نفخ شکم است، برخی از درمانهای طبیعی مانند ماساژ کودک برای تسکین این مشکل کمک کننده است.
۴. کودکتان به شما نیاز دارد
برخی از نوزادان آنقدر به والدین خود وابسته هستند که نمیتوانند وقت خود را برای خواب تلف کنند. ممکن است کودک شما نیاز داشته باشد بداند که شما کجا هستید یا بخواهد تمام طول شب نزدیک شما باشد. برخی از والدین متوجه میشوند که خوابیدن در یک اتاق به کودک کمک میکند تا احساس نزدیکی کند و در عین حال به والدین اجازه میدهد کمی استراحت کنند. توجه داشته باشید که آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند، میتوانید اتاق خود را با کودکتان به اشتراک بگذارید اما باید برای او تختی جدا در نظر بگیرید.
۵. کودک شما در معرض یک محرک قرار گرفته است
نوزادان حساس هستند. قرار گرفتن در معرض برخی محرکها میتواند خوابشان را دچار اختلال کند. این محرکها ممکن است به شکل مصرف بیش از حد کافئین توسط والدین شیرده باشد که از شیر آنها به بدن کودک منتقل میشود. همچنین میتواند ناشی از سروکله زدن با اطرافیان یا مهمانان یا بازی کدن بیش از حد در طول روز باشد.
نخوابیدن نوزاد در شب ممکن است سرنخی برای والدین باشد:
- شاید چیزی در رژیم غذایی شما وجود دارد که با سیستم بدن نوزادتان مطابقت ندارد.
- شاید یک روز شلوغ و پر از سر و صدا و فعالیت، استراحت برای نوزاد را در طول شب دشوار میکند.
شما نمیتوانید آنچه قبلاً اتفاق افتاده را پس بگیرید، اما میتوانید یاد بگیرید که آستانه فعالیت کودک خود را بسنجید. شاید در طول روز رفتن به پارک و دیدار با پدربزرگ و مادربزرگ تنها کاری باشد که کودک شما میتواند در آن روز انجام دهد و نباید بیش از این او را خسته کنید.
مطلب پیشنهادی: دکوراسیون اتاق نوزاد رو چطوری طراحی کنیم؟
کلام آخر
در بیشتر موارد، نخوابیدن نوزاد در شب تنها مراحل کوتاهی از زندگی او را در برمیگیرد. معمولا این الگوی خواب اغلب فقط چند روز یا چند هفته طول میکشد. همچنین این احتمال وجود دارد که بیشتر دلایل بیدار شدن کودک شما موقتی بوده و جایی برای نگرانی وجود نداشته باشد. با این حال، اگر فکر می کنید فرزندتان یک بیماری یا ناراحتی تجربه میکند، به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که مشکلی جدی وجود ندارد.