این روزها وجود استرس در محیط کار بسیار رایج است و افراد بسیاری به هر شکلی با آن سر و کله میزنند. با توجه به فشارهای ناشی از ددلاین کارها، حجم کار و توقعات بالا، داشتن مهارت مدیریت استرس در محل کار بسیار ضروری است. در این مطلب میخواهیم ببینیم که چگونه و با کمک چه تکنیکهایی میتوان استرس در محیط کار را مدیریت کرد و کاهش داد. پس اگر شما هم درگیر این مسئله هستید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
شناخت علت اصلی استرس
برای مدیریت مؤثر استرس، قبل از هر چیز باید دلیل اصلی بروز آن را پیدا کنید. فشارهای مداوم کاری، ددلاینهای کوتاه، حجم کاری بالا، عدم حمایت از سمت همکاران و کارفرما، فضای نامناسب کاری و… همه و همه جزء مواردی هستند که میتوانند موجب بروز استرس در افراد و در محیط کارشان شوند.
طبیعی است که وقتی فرد به طور مداوم تحت فشار باشد، نه تنها کاراییاش کاهش مییابد، بلکه ممکن است با مشکلات جسمی و روحی نیز مواجه شود. به همین دلیل هم هست که شناخت علت اصلی استرس نقش بسیار مهمی در توانایی مدیریت و کنترل آن دارد.
مطلب پیشنهادی: مقابله با استرس، ۱۳ راهکار کاربردی برای حفظ آرامش
مدیریت زمان و اولویتبندی کارها
از آنجایی که معمولا، زمان یکی از دلایل مهم بروز استرس در فضای کار است یکی از کلیدهای اصلی برای کاهش استرس، مدیریت زمان به شیوهای مؤثر است. پیشنهاد ما این است که وظایف و تارگتهایی که دارید را اولویتبندی کنید و با یک بررسی و ارزیابی، زمان مورد نیاز آنها را به صورت کلی مشخص کنید و بر اساس اولویت مرتب کنید.
استفاده از تکنیکهایی مثل «Pomodoro» که شامل ۲۵ دقیقه کار متمرکز و بعد ۵ دقیقه استراحت است هم میتواند به افزایش تمرکز و کاهش احساس خستگی شما کمک کند. شاید بهتر باشد که در بسیاری از مواقع در زمان مشخص کردن ددلاین و مهلتهای تحویل پروژهها در فضای کار، بیشتر به فکر خودتان باشید و زمانهایی واقعبینانه مشخص کنید تا بعدها فشار کمتری به شما وارد شود و در نتیجه با استرس کمتری هم روبهرو شوید.
بهبود محیط کار و ایجاد فضایی مثبت
طبیعی است که محیط کار نقش بسیار مهمی در ایجاد یا کاهش استرس شما دارد. طراحی و چیدمان فضای کار باید به گونهای باشد که احساس راحتی و آرامش را منتقل کند. برای مثال، نور طبیعی و رنگهای آرامشبخش میتوانند تأثیر مثبتی بر روحیه کارکنان بگذارند.
علاوه بر این، ایجاد فضایی که در آن کارکنان بتوانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند هم میتواند به کاهش تنشهای محیط کار کمک کند. تمامی این مواردی که به نظر پیش پا افتاده و ساده میآیند همگی میتوانند تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی در کاهش استرسهای شما در محیط کارتان شوند.
تمرینهای تنفسی و مدیتیشن
به طور کلی، همیشه تمرینهای تنفسی و مدیتیشن ابزارهای بسیار مؤثری برای کاهش استرس هستند. تکنیکهای تنفس عمیق میتوانند به آرامسازی ذهن و کاهش تنشهای فیزیکی کمک کنند. بنابراین اختصاص چند دقیقه در طول روز برای مدیتیشن میتواند به شما این امکان را بدهد که ذهن خود را خالی کرده و بر روی حال حاضر تمرکز کنید.
یوگا و حرکات کششی نیز میتوانند به کاهش تنشهای عضلانی و روانی کمک کنند و احساس راحتی بیشتری را به شما منتقل کنند، پس اگر میخواهید که استرسهای کاریتان را کاهش دهید به هیچ عنوان یوگا و مدیتیشن را نادیده نگیرید.
تقویت روابط اجتماعی
هیچوقت فراموش نکنید که روابط اجتماعی قوی با همکاران میتواند به طرز چشمگیری استرس را کاهش دهد. ارتباطات غیررسمی، گرم و دوستانه میتوانند به بهبود جو محیط کار کمک کنند.
بنابراین در صورت امکان، زمانی را برای گفتگوهای دوستانه با همکارانتان اختصاص دهید و در فعالیتهای تیمی و گروهی هم شرکت کنید. این تعاملات نه تنها باعث ایجاد حس همکاری و همدلی میشود، بلکه به شما این امکان را میدهد که تجربیات و احساسات خود را به اشتراک بگذارید و با کمک آن به مرور زمان از فشارهایتان بکاهید.
مطلب پیشنهادی: به عنوان تنها فرد مجرد در جمع دوستانت، حس بهتری داشته باش!
رعایت تعادل بین کار و زندگی
تعادل بین کار و زندگی شخصی یکی از عوامل کلیدی در کاهش استرس است. بسیاری از ما این روزها آنقدر درگیر مسائل کاریمان میشویم که استرسها و تنشهای کاری همه زندگیمان را تسخیر خود میکند! بنابراین تلاش برای تنظیم ساعت کاری و جلوگیری از اضافهکاری میتواند به شما این امکان را بدهد که زمان بیشتری برای استراحت و فعالیتهای شخصیتان داشته باشید. فراموش نکنید که استراحتهای منظم به شما کمک میکند تا ذهن و بدن خود را تجدید قوا کنید.
همیشه زمانی را هم برای سرگرمیها و فعالیتهای مورد علاقه اختصاص دهید تا با قدرت و حال خوب بیشتری از پس مدیریت استرسهایتان برآیید.
کلام آخر
همه ما به نوعی با استرسهای ناشی از محیط کار روبهرو میشویم، اما مهم اینجاست که با شناخت دلایل اصلی استرس، تکنیکهای مدیریت استرس را هم یاد بگیریم و با افزایش مهارتمان در انجام این تکنیکها، به مدیریت درست و هوشمندانه استرس و تنش در محیط کارمان بپردازیم.