بارداری یکی از تجربههای منحصربهفرد در زندگی هر فرد به شمار میرود، اما این دوره مستلزم افزایش احساس مسئولیت در قبال سلامت و رفاه مادر و جنین است. یکی از مهمترین جنبههای مراقبتهای دوران بارداری، تغذیه است، زیرا آنچه مادر میخورد مستقیماً بر رشد جنین تأثیر میگذارد. در حالی که یک رژیم غذایی متعادل غنی شده با مواد مغذی مختلف از رشد جنین حمایت میکند، برخی از غذاها خطراتی دارند و باید از آنها پرهیز کرد. برخی از این مواد غذایی میتوانند منجر به عوارضی مانند عفونت، مشکلات رشدی و حتی زایمان زودرس شوند. بنابراین، درک اینکه در دوران بارداری چی نخوریم و کدام یک از مواد غذایی در این دوره ممنوعه محسوب میشوند، بسیار مهم است.
در سه ماه اول بارداری چی نخوریم؟
سه ماه اول بارداری دوره رشد سریع جنین است که در آن هر انتخاب تغذیهای توسط مادر میتواند پیامدهای ماندگاری داشته باشد. در این دوره باید از غذاهای خاصی که ممکن است خطر عفونت یا آسیب به جنین را به همراه داشته باشند، به شدت اجتناب شود.
- برخی از انواع ماهی: ماهیهایی مانند کوسه، اره ماهی و شاه ماهی حاوی مقادیر زیادی جیوه هستند که میتواند مغز و سیستم عصبی کودک در حال رشد را مختل کند.
- گوشت و تخم مرغ خام یا نیمپز: میتوانند حاوی باکتریها و انگلهای مضر مانند توکسوپلاسما و سالمونلا باشند. بهتر است مطمئن شوید که همه گوشتها و تخم مرغها کاملاً پخته شدهاند.
- لبنیات غیرپاستوریزه: محصولاتی مانند پنیر فتا و پنیر بلو به صورت باز و غیر پاستوریزه، میتوانند حاوی لیستریا باشند، باکتری که ممکن است منجر به سقط جنین یا مرده زایی شود.
- جوانه خام: از جمله جوانه یونجه، شبدر، تربچه و ماش که میتواند به سالمونلا آلوده شود.
- بعضی نوشیدنیها: نوشیدنیهایی مانند الکل باید کاملا از رژیم غذایی در این دوره حذف شوند. همچنین مصرف کافئین باید به کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود شود.
- غذاهای ناسالم فرآوری شده: در حالی که ویار در این دوره رایج است، باید مصرف غذاهای فرآوری شده حاوی قند، چربی و نمک را که ارزش غذایی کمی دارند، محدود کنید.
مطلب پیشنهادی: هفته های بارداری: آشنایی کامل با بارداری هفته به هفته
میوه های ممنوعه در دوران بارداری
میوهها به طور کلی سنگ بنای یک رژیم غذایی سالم هستند و ویتامینها و مواد مغذی ضروری را فراهم میکنند. با این حال، مصرف برخی از آنها به دلیل خطرات احتمالی که ممکن است ایجاد کنند، در دوران بارداری ایمن نیست.
آناناس
اغلب به دلیل آنزیم بروملین آن منع میشود، زیرا برخی پزشکان معتقدند میتواند دهانه رحم را نرم کند و باعث زایمان زودرس شود.
انگور
انگور به خصوص در سه ماهه آخر بارداری، گرما و حرارت بدن را بالا میبرد و گاهی اوقات با عوارضی مانند اسهال در مادران باردار مرتبط است.
پاپایا
پاپایای نارس یا نیمه رسیده سرشار از لاتکس است که میتواند باعث انقباضات رحمیشود. این میوه حاوی پاپائین و پپسین است که میتواند در دوران بارداری مضر باشد.
مطلب پیشنهادی: پریود بعد از زایمان: اولین پریود بعد از زایمان کی هست؟
ادویه های ممنوعه در دوران بارداری
در پاسخ به این سوال که در دوران بارداری چی نخوریم، باید به سراغ ادویهها نیز برویم. ادویههایی که باید از آنها اجتناب کنید، عبارتند از:
- شنبلیله: شنبلیله ممکن است باعث انقباضات رحمیشود که میتواند در دوران بارداری مضر باشد.
- دارچین و فلفل: ادویههایی مانند فلفل سیاه و دارچین عموماً در مقادیر کم بی خطر هستند، اما مصرف مقادیر زیاد آنها میتواند منجر به مشکلات گوارشی شود و بنابراین باید به مقدار کم مصرف شود.
- پاپریکا، جوز هندی، میخک و زنجبیل: این ادویهها را باید در حد اعتدال استفاده کرد یا بسته به شرایط فردی به طور کلی از مصرف آنها اجتناب کرد. اگر در دوزهای بالا مصرف شوند، میتوانند مشکلات مختلفی ایجاد کنند.
رژیم غذایی مناسب بارداری چه ویژگی هایی دارد؟
یک رژیم غذایی مناسب بارداری با چندین ویژگی کلیدی مشخص میشود که ضمن حفظ سلامت مادر، نیازهای رشدی جنین را پشتیبانی میکند.
تغذیه متعادل
یک رژیم غذایی مناسب بارداری متعادل و غنی از مواد مغذی ضروری است. این شامل انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم است.
فولات و اسید فولیک کافی
فولات و ویتامین B، در دوران بارداری بسیار مهم است زیرا به جلوگیری از نقص لوله عصبی کمک میکند. مادران باردار باید ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم در روز اسید فولیک مصرف کنند.
کلسیم کافی
کلسیم برای ساخت استخوانها و دندانهای قوی برای جنین و حفظ تراکم استخوان مادر حیاتی است. زنان باردار باید روزانه حدود ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف کنند.
آبرسانی مناسب
هیدراته ماندن در دوران بارداری ضروری است. آب به تشکیل جفت و کیسه آمنیوتیک کمک کرده و از یبوست و عفونتهای مجاری ادراری که در دوران بارداری شایع هستند، جلوگیری میکند.
مطلب پیشنهادی: از کجا بفهمم باردار هستم؟ همه علائم را بشناس!
کلام آخر
این موضوع که در دوران بارداری چی نخوریم میتواند چالش برانگیز باشد، اما برای ایمنی مادر و نوزاد ضروری است. اجتناب از برخی مواد خطر عفونت را به حداقل میرساند و رشد مناسب جنین را تضمین میکند. با انتخابهای آگاهانه و مشاوره با متخصصان، مادران باردار میتوانند از یک رژیم غذایی مغذی پیروی کنند که یک سفر بارداری سالم را برایشان به ارمغان خواهد آورد.