چه زمانی بچه را از پوشک بگیریم؟
چه زمانی بچه را از پوشک بگیریم؟

چه زمانی بچه را از پوشک بگیریم؟

زمان مطالعه: 5 دقیقه
مهم‌ترین فاکتور در زمان گرفتن کودک از پوشک، آمادگی کودک از نظر رشدی است. اگر نمی‌دانید چه زمانی کودک را از پوشک بگیرید، تا انتها همراه باشید. 

آنچه خواهید خواند

از پوشک گرفتن و آموزش توالت رفتن به کودک از مراحل مهم دوران رشد کودک به‌شمار می‌آید. بیشتر کودکان در ۱۸ تا ۳۰ ماهگی آماده ترک پوشک و استفاده از دستشویی هستند. هرچندکه این موضوع در مورد تمام کودکان صدق نمی‌کند و برخی کودکان ممکن است حتی تا ۴ سالگی هم پوشک بپوشند. مهم‌ترین فاکتور در زمان گرفتن کودک از پوشک، آمادگی کودک از نظر رشدی است. اگر نمی‌دانید چه زمانی کودک را از پوشک بگیرید، تا انتها همراه باشید. 

از پوشک گرفتن کودک چقدر طول می‌کشد؟

از پوشک گرفتن کودک چقدر طول می‌کشد؟

آموزش ترک پوشک به کودکان، فرآیندی است که برای هر کودک متفاوت است. برخی کودکان دختر طی چند روز یاد می‌گیرند که به‌تنهایی توالت بروند و  از پوشک استفاده نکنند، اما برای برخی کودکان این فرآیند ممکن است تا چند ماه و حتی یک سال نیز طول بکشد.

به‌خاطر داشته باشید که کودک طی این فرایند احتمالا اشتباهات متعددی را تکرار می‌کند که ناشی از فراموشکاری، پرت شدن حواس به بازی، تغییرات خلقی و غیره است. یعنی ممکن است فکر کنید که کودک یاد گرفته به تنهایی و بدون پوشک به توالت برود، اما بازهم اشتباه می‌کند. به طور معمول، دخترها زودتر از پسرها یاد می‌گیرند که بی نیاز از پوشک به تنهایی دستشویی بروند. در کل، دخترها معمولا دو تا سه ماه زودتر از پسرها از پوشک خداحافظی می‌کنند.

نکته دیگر اینکه کودکان معمولا زودتر از مدفوع، ادرار کردن در دستشویی را یاد می‌گیرند. بنابراین طبیعی است که فرزندتان برای ادرار نیازی به پوشک نداشته باشد، اما برای مدفوع مدت بیشتری باید پوشک بپوشد.

مطلب پیشنهادی: نخوابیدن نوزاد در شب، ۵ دلیل رایج و راهکارهای کاربردی

نشانه‌های زمان مناسب از پوشک گرفتن کودک

اگر نمی‌دانید چه زمانی کودک را از پوشک بگیرید، به این نشانه‌ها توجه کنید. اگر این علایم را در کودک‌تان مشاهده کردید، زمان مناسب فرا رسیده است:

  • کم شدن ادرار نسبت به قبل: تا حدود ۲۰ ماهگی، کودکان به طور مداوم ادرار می‌کنند، اما پس از آن شروع به کنترل مثانه کرده و از لحاظ جسمانی برای ترک پوشک آماده می‌شوند.
  • منظم‌تر شدن دفع مدفوع
  • ابراز نیاز به دستشویی در حالات صورت
  • نارضایتی از کثیف شدن پوشک 
  • تمایل به استفاده از صندلی توالت
عوارض زود از پوشک گرفتن کودک

عوارض زود از پوشک گرفتن کودک

هرچند که استقلال کودک حین دستشویی رفتن بسیاری از مشکلات والدین در رابطه با پوشک گرفتن کودک و تعویض آن را حل می‌کند، اما عجله برای از پوشک گرفتن کودک می‌تواند عواقب نامطلوبی ایجاد کند، باعث ناامیدی در کودک و والدین شود و فرایند یادگیری را برای همه‌ اعضای خانواده، دردسرآفرین و خسته‌کننده بکند. 

گاهی ناتوانی کودک در این فرایند در نهایت به عصبانیت والدین منجر شده و میزان استرس را در کودک افزایش می‌دهد. به تبع آن روی رشد و سلامت روان کودک اثر منفی می‌گذارد.

بنابراین، صبر و حوصله از فاکتورهای مهم مراحل از پوشک گرفتن کودک هستند که والدین باید با درک شرایط روحی و جسمی کودک، او را به آرامی و بدون اعمال فشار، در این مسیر راهنمایی کنند تا این فرایند برای همه، لذت‌بخش و آسان‌تر باشد.

مطلب پیشنهادی: بهترین شیر خشک جایگزین شیر مادر چیه؟

از پوشک گرفتن کودک در سه سالگی

آموزش استفاده از توالت و گرفتن کودک از پوشک یکی از مراحل مهم و چالش‌برانگیز رشد کودک است که بیشتر بین ۱۸ ماهگی تا دوسالگی اتفاق می‌افتد، اما ممکن است تا ۳ سالگی هم طول بکشد. این تفاوت به میزان رشد و توانایی‌های کودک بستگی دارد و برخی والدین آموزش را حتی زودتر از این بازه زمانی شروع می‌کنند.

از پوشک گرفتن کودک در سه‌سالگی تقریبا دیر است و کودک باید تا قبل از سه سالگی، این مهارت را یاد گرفته باشد. هرچند زمان یادگیری کودکان بسته به تفاوت‌های فردی آن‌ها باهم فرق می‌کند، اما شروع آموزش باید قبل از سه سالگی باشد. 

زمان از پوشک گرفتن کودک پسر

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، پسرها در مهارت استفاده از توالت کمی دیرتر از دخترها تسلط پیدا می‌کنند، البته این الگو را نمی‌توان به تمام کودکان تعمیم داد. به‌طور معمول، پسرها تا ۳ سالگی این مهارت را یاد می‌گیرند، اما ممکن است برخی کودکان پسر تا ۳.۵ یا ۴ سالگی نیز برای استقلال کامل در استفاده از توالت زمان نیاز داشته باشند. 

از پوشک گرفتن کودک در شب

به نسبت از پوشک گرفتن کودک در روز، از پوشک گرفتن کودک در شب کمی دشوارتر و زمان‌بر‌تر است. برخی کودکان ممکن است در طول روز آماده باشند، اما در شب هنوز کنترل ادرار را یاد نگرفته باشند. این امر کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. آموزش کودک برای از پوشک گرفتن در شب زمان بیشتری می‌خواهد، حتی تا یک سال یا بیشتر. برای کنترل ادرار کودک در شب، مصرف مایعات را از چند ساعت قبل خواب محدود کنید. از تحسین و تشویق کودک غافل نشوید، که در این فرایند معجزه می‌کند. 

روش‌های از پوشک گرفتن کودک

روش‌های از پوشک گرفتن کودک

هر کودکی روحیات متفاوتی دارد و والدین می‌توانند بسته به کودک از روش‌های مختلفی برای از پوشک گرفتن فرزندشان استفاده کنند. برخی راهکارهای پیشنهادی برای از پوشک گرفتن بچه عبارتند از:

  • روش تدریجی: در این روش، والدین به آرامی و تدریجی کودک را از پوشک دور می‌کنند. ابتدا فقط در طول بیداری و سپس در نیمه شب و در نهایت در تمام طول شب. این روش زمان‌بر است اما برای بسیاری از کودکان مناسب است.
  • روش سریع: در این روش، والدین یک روز کودک را بدون پوشک رها می‌کنند و به او کمک می‌کنند تا به توالت برود. این روش سریع‌تر است اما ممکن است برای بعضی کودکان استرس‌زا باشد.
  • روش موقت: در این روش، والدین چند روز تا چند هفته از پوشک استفاده نمی‌کنند تا کودک عادت کند. بعد به‌طور موقت پوشک می‌گذارند و دوباره بعد چند روز از پوشک استفاده نمی‌کنند.
  • استفاده از زنگ هشدار یا ساعت: ابزارهایی مانند زنگ هشدار یا ساعت برای یادآوری به کودک که وقت توالت رفتن است باعث شده که کودک عادت کند که در ساعت مشخصی باید به توالت برود.

کلام آخر

بهترین زمان از پوشک گرفتن در کودکان مختلف متفاوت است، اما معمولا از ۱۸ تا ۲۴ ماهگی کودکان دیگر تمایلی به استفاده از پوشک ندارند. باتوجه به اینکه هنوز اعصاب مثانه تا قبل ۱۸ ماهگی به طور کامل رشد نکرده است، از پوشک گرفتن قبل ۱۸ ماهگی توصیه نمی‌شود. 

سوالات متداول

چه زمانی کودک را از پوشک بگیریم؟ 

۱۸ ماهگی تا ۲ سالگی بهترین زمان از پوشک گرفتن کودک است. 

روش ۳ روزه برای از پوشک گرفتن کودک مناسبه؟

بسته به هر کودک و میزان آمادگی ممکن است این روش جواب دهد. 

اشتراک گذاری:

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پیشنهاد سردبیر

پربازدیدترین ها

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.
جستجو
جستجو

مطالب مرتبط

چگونه روزهای آخر تابستان، بچه‌ها را آماده مدرسه کنیم که ناراحت نشوند؟

چگونه روزهای آخر تابستان، بچه‌ها را آماده مدرسه کنیم که ناراحت نشوند؟

شب بیداری و دیر خوابیدن و صبح‌ها دیر از خواب پاشدن نوعی عادت تابستانه است که با تعطیل شدن مدارس...
نخوابیدن نوزاد در شب

نخوابیدن نوزاد در شب، ۵ دلیل رایج و راهکارهای کاربردی

نخوابیدن نوزاد در شب می‌تواند برای والدین چالش‌برانگیر و آزاردهنده باشد، زیرا آن‌ها نیز باید پا به پای کودک خود...
بهترین شیر خشک جایگزین شیر مادر

بهترین شیر خشک جایگزین شیر مادر چیه؟

انتخاب شیر خشک مناسب برای نوزاد دغدغه بیشتر مادرانی است که نوزادشان به دلایل مختلف قادر به دریافت شیر مادر...